Voor advocaten is het nagenoeg onmogelijk om op voorhand in te schatten hoeveel een bepaalde opdracht voor u als cliënt precies zal kosten. 

Dit hangt immers in grote mate af van – onder meer – volgende zaken: kan een geschil minnelijk worden opgelost of moet er worden geprocedeerd; kan een procedure in eerste aanleg worden afgerond of volgt er hoger beroep of zelfs cassatieberoep; hoeveel uren zullen er effectief in een zaak worden gepresteerd; welke verwikkelingen doen zich lopende een procedure voor; etc.

Niettemin is het van voornaam belang dat de cliënt vooraf een duidelijk beeld heeft over de diverse bestanddelen die deel uitmaken van de kosten- en ereloonstaat, alsook van de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op de provisienota's en kosten- en ereloonstaten.

Reeds bij de eerste consultatie wordt de cliënt zo goed als mogelijk ingelicht over het op dat moment reeds in te schatten bedrag van de kosten- en ereloonstaat. De hierna volgende uiteenzetting kan u hierbij nog verder helpen.


Ereloon

Het ereloon of honorarium vergoedt de prestaties die door de advocaat worden geleverd. 

Naargelang de zaak varieert het basisuurtarief. Dit bedrag wordt bij de eerste consultatie met de cliënt afgesproken en hangt af van de complexiteit en de aard van de zaak, haar belang, de hoogdringendheid, het bekomen resultaat en de middelen van de cliënt

In specifieke gevallen (invorderingen/incasso's, standaarddossiers/abonnementen, zeer specifieke procedures, etc.) kunnen afwijkende basisuurtarieven worden gehanteerd. Hierover kunnen op de eerste consultatie afspraken worden gemaakt met de cliënt. 

Het ereloon wordt berekend op grond van de effectief gepresteerde of aanrekenbare uren. Daarin zijn onder meer begrepen: zuiver juridische prestaties (consultaties met de cliënt en/of andere raadslieden, redactie van procedurestukken, adviesverlening, studie dossier, etc.), vacaties (bijvoorbeeld meetings buiten het kantoor, plaatsbezoeken, expertisezittingen, de verplaatsingsduur naar en wachttijden voor de rechtbanken, griffies, gevangenissen, etc.), pleidooien voor gerechtelijke of administratieve instanties. Voor uitgaande brieven wordt een forfaitair bedrag aan ereloon van 10 % van het uurloontarief per brief aangerekend voor de redactie en het concipiëren ervan.

In het basisuurtarief zit ook de kostprijs begrepen voor de uren die niet specifiek aanwijsbaar zijn, doch die de advocaat ontegensprekelijk in staat stellen om de diensten aan een cliënt te kunnen leveren (bijvoorbeeld de organisatie van het kantoor, de bijscholing, etc.).


Kosten

Kosten zijn de uitgaven die de advocaat met betrekking tot een hem toevertrouwde opdracht voor rekening van de cliënt heeft gemaakt.  Deze kosten bestaan uit de algemene kantoorkosten en de specifieke kantoorkosten.

De algemene kosten zijn kosten die geen betrekking hebben op een bepaalde zaak of dit op een niet onmiddellijk aanwijsbare wijze zijn. Deze algemene kosten zijn verrekend in het toepasselijk uurloontarief.    

De specifieke kosten zijn kosten die uitsluitend op een bepaalde opdracht betrekking hebben en die derhalve niet omgerekend moeten worden omdat zij onmiddellijk aanwijsbaar zijn.  Deze kosten worden in de kosten- en ereloonstaat aangegeven en rechtstreeks aangerekend aan de cliënt.

Afhankelijk van de door de cliënt onderschreven verzekeringsovereenkomsten en een polis rechtsbijstand, worden de erelonen van de advocaat ten laste genomen door de rechtsbijstandsverzekeraar.

Indien vaststaat dat de cliënt valt onder de pro deo bijstand, wordt het dossier tot aanvraag van de aanstelling in orde gebracht waarna de erelonen van de advocaat ten laste genomen worden door de Belgische staat.


Volgende voorwaarden worden toegepast

Bij de aanvang van de werkzaamheden zal, in voorkomend geval, een provisie worden betaald.

De facturen dienen door de cliënt betaald te worden uiterlijk binnen 14 dagen na de factuurdatum. De advocaat heeft bij wanbetaling het recht om haar prestaties en diensten op te schorten tot volledige aanzuivering van de achterstand.

Protest dient ten laatste acht dagen na de factuurdatum schriftelijk en gemotiveerd, kenbaar gemaakt te worden.

Bij gebreke aan of bij laattijdige betaling is van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een interest verschuldigd à rato van 10% op jaarbasis samen met een forfaitaire vergoeding ten bedrage van 10% op het laattijdig betaalde factuurbedrag, met een minimum van € 75,00.

Eventuele geschillen worden enkel beheerst door het Belgisch recht en de rechtbanken in Limburg.  Zowel de advocaat als de cliënt hebben het recht om voorafgaand aan enige procedure te trachten het geschil op te lossen via arbitrage dan wel via advies georganiseerd door de Orde van Advocaten (zogenaamde taxatiecommissie). Deze algemene voorwaarden zijn steeds toepasselijk behoudens uitdrukkelijke afwijking.